Erik Brindts Hjemmeside          Til forside

Sommerferie i Toscana 2017.

I år ville vi have en oplevelsesferie. Efter at have tilbragt 3 uger i sommerhuset stillede vi mandag den 14. august op i Aalborg lufthavn, hvor flyet ventede for at bringe os til Pisa via Odense. Sammen med Carina og Anders og 36 andre gæster fløj vi til Odense, hvor der ventede yderligere 110 gæster fra Gislev Rejser, der skulle forskellige steder hen i Toscana området.
Det var en tur, hvor alt i forvejen var tilrettelagt, så vi vidste, hvad vi skulle de enkelte dage. En bus stod klar til at køre med os hver dag.
Lucca, Sienna, Pisa og Firenze var byerne vi bl. a skulle besøge.

 

                                            

Forventningsfulde "turister" en tidlig morgen i Aalborg lufthavn.14.08. Jettime skal bringe os til Italien via Odense. Afgang kl. 08.30.
    
Så er det lige før vi letter... og få timer efter lander vi i Pisa. En times bustransport og vi er ved vores domicil den næste uges tid.
 

Hotel Columbia i byen Montecatini Terme. Centralt beliggende i forhold til de byer vi skal besøge den næste uges tid. Og ja, vi boede ved den røde ring.
    
Ganske fine værelser... ...med fransk altan ud til hovedgaden nedenfor.
Fine toilet-.. ... og badeforhold.
Lige udenfor vores døre, stod dette prægtige sofaarrangement. Overfor hotellet denne fine bygning, der skulle have været luksuslejligheder med casino. Men finanskrisen satte en stopper for den plan.
Et kig fra vores franske altan ind mod byen... ... og ud af byen
Vores guide have arrangeret bytur den første eftermiddag, for at give os et indtryk af byen. Kæmpe palme midt på torvet.
Tour de France har vist også været forbi eller været inde i billedet. På Viale Giuseppe Verdi ses masse af disse metalplader i fortovet på berømtheder, der efter sigende har besøgt byen.
Her Kong (Reggente) Gustavo af Danmark - hvem det så end er!
Det tætteste vi kan komme, er nok Prins Gustav (1887-1944), men så er det nok svært at besøge byen i 1959.
På dagens rundvisning kunne man også komme med denne kabelbane op til byen Montecatini Alto. 300 m. over Montecatini Terme ligger ligger byen Montecatini Alto, og Alto betyder ikke gammel, men "høj".
Banen blev indviet i 1898 i overværelse af bl.a. Giuseppe Verdi. I starten drevet af en dampkedel og erstattet af en elmotor i 1921.
Under krigen ødelagt i 1944 men genetableret i 1949. Her mødes de 2 tog. Kablet ses tydeligt følge venstre spor.
I højre spor kommer det frem efter de modkørende vogne er forbi. 31% er en pæn stigning.
Udsigten over Montecatini Terme fås ikke bedre. Byen består af et utal af restauranter o.l.
Flere billeder af udsigten.  
Tirsdag er der afgang fra hotellet kl. 09.30 mod Lucca.
En meget gammel by anlagt af etruskerne i år 180 f. Kristus fødsel.
Hovedstad i Toscana indtil år 1000, hvor Firenze fik overherredømmet.
Såmænd også indtaget af Napoleon i 1806.
90.000 indbyggere i dag.
Så er vi klar til at tage trækbanen ned.  
En af Luccas kendteste bysbørn komponisten Giacomo Puccini (1858-1924). Statuen er placeret på torvet ved hans fødehjem, der ses i baggrundens højre side. Kendt for operaer som La Boheme, Tosca og Madam Butterfly. Storryger og statuen viser ham selvfølgelig med en cigar i hånden.
En af byens kendte bygningsværker Domkirken San Martino. Påbegyndt i 1063.
Der var pladsnød i Lucca, så man byggede i højden. Øverst kunne man så passende anlægge sin have.
Smalle hyggelige gader i byen.  
Piazza dell' Anfiteatro. Husene er bygget på fundamentet af et gammelt amfiteater, og er derfor placeret i en rundkreds. Lucca er omgivet af en 4 km lang intakt og meget bred bymur, med både gang- og cykelsti på toppen.
Oprindelig bygget som forsvarsværk mod angreb fra Firenze.  
   
En af adgangsvejene ud af byen. Besøget i Lucca er slut.
Et kig tilbage udenfor bymuren giver et indtryk af størrelsen. Udenfor Lucca på vej tilbage mod hotellet, passerer vi denne Aquadukt, der er en kunstig kanal til at transportere vand over lange afstande.
De 2 billeder til venstre er fundet på internettet.
Aquadukten er et kompliceret bygningsværk, idet forløbet af den, skal falde konstant, for at vandet i passende tempo løber hen, hvor det skal bruges.
 
Billedet viser starten, og den slutter efter ca. 4 km i Lucca i en tilsvarende bygning.

Følg dette link og se hele aquaduktens forløb på google:  https://www.google.dk/maps/@43.8276542,10.5119886,19z/data=!3m1!1e3?hl=da-DK
   
Efter Lucca besøgte vi hotellets landhus Collina Resort, der ligger højt beliggende et kvarters kørsel øst for hotellet.  Med udsigt til den lille by Montevettolini.
Naturligvis med pool. Den vender vi tilbage til.  Vi skulle have en lille vinsmagning og toscanske specialiteter. 
Markerne omkring bestod af vinranker.  Fyldt med store klaser druer. 
   
Efter hjemkomst til hotellet, sad denne mand ved 19 tiden og spillede flygel ude på vejen lige overfor hotellet.  Efter aftensmaden på hotellet kiggede jeg ud af vinduet, og så...  
   
...denne meget specielle Mercedes stå nedenfor.   Den skulle selvfølgelig  fotograferes.
   
Ikke hver dag, man ser en forkromet bil. Meget speciel. 
 
  6,3 AMG. En bil til et par millioner i Danmark - mindst. 
   
Onsdag gik turen til Sienna med afgang fra hotellet kl. 08.30.  Lidt udenfor programmet besøgte vi dette mindesmærke for faldne soldater under 2. verdenskrig "Florence American Cemetary and Memorial" lidt syd for byen Tavarnuzze syd for Firenze.
   
Her er 4.398 gravstene samt mindesmærke over 1.622 savnede og ukendte personer. Som altid på disse mindesteder i snorlige rækker.  Kortet der viser troppernes fremmarch i juli 1944 til overgivelsen 2. maj 1945. 
   
Naturligvis også med et lille kirkerum  Gravsten med oplysninger om personen. 
   
Mindesmærket med gravstene i baggrunden.  
   
Vi er nu ankommet til Siena og går langs den høje bymur...  ... der vel nærmest har været umulig at forcere for byens fjender.
   
  Det første kig ind i den næsten bilfrie by og byens domkirke.
   
At byen er (næsten) bilffri forstår man godt, når man ser de... ...smalle og stejle gader. Det vil være meget vanskeligt, at...
   
...afvikle noget trafik her. Et kig ind af en butiksrude.
   
Et kig ned mod Piazza den Campo.  Det skulle vise sig, at vi var på besøg en særdeles heldig dag, idet det årlige "Il Palio" foregik netop i dag.
   
Overalt er byen smykket med de 17 bydeles bannere. Il Palio er et hestevæddeløb, der er blevet afviklet i denne form siden år 1700 her på Piazza del Campo. Det er kun 10 af bydelene, udtaget efter prøveløb og lodtrækning, der deltager i selve løbet.
   
Domkirken i Siena er indviet i 1215.  89 m. lang og 54 m. bred.
   
Imponerende størrelse, men åbenbart ikke stor nok, for i 1339 påbegyndte man en kæmpeudvidelse af kirken, som dog blev...  ... stoppet igen i 1348. Gavlen giver et godt indtryk af udvidelsens størrelse, der skulle opføres parallelt med den nuværende kirke t.v.
   
Piazza del Campo er gjort klar til hestevæddeløb med træbander og grusbelægning.  Rådhuset i Siena er opført ca. år 1300 og har været inspirationskilde for Martin Nyrop, da han 600 år senere tegnede Københavns Rådhus i 1890.
   
Pladsens belægning er formet som en muslingeskal med 9 "folder". Bemærk siddepladserne til højre. Overalt hvor det er muligt, er der opsat siddepladser, som man kunne købe til selve løbet. Væddeløbet foregår senere på dagen, og er et tilløbsstykke for hele byen. Der rides kun en enkelt omgang, så efter ca. 1 minut er vinderen fundet.
   
Vi holder et velfortjent hvil på en trappe,...  hvorefter vi fortsætter med at kigge på byen og dens bygninger. 
Pludselig sker der en hel masse i byens gader, der indtages...  ...af optog bestående af de forskellige bydeles medlemmer. 
De er iført bydelens farver, og der sker forskellig optræden undervejs De smalle gader er en udfordring for optoget og tilskuere. 
Festligt er det og en heldig oplevelse at få med i turen.  Vi er tilbage på hotellet, og et kig ud af vinduet giver et godt indblik i forskellen på trafikkulturen i Italien og Danmark.  
Den parkerede bil i fodgængerfeltet følges op af et par...  ..bilister, der finder det helt naturligt at smide bilerne midt på vejen. 
De afløses kort tid efter af en bus, der spærrer fodgængerfelt og delvist også trafikken. En rød kegle opsættes bagved. Måske af hensyn til fodgængeres sikkerhed!. Lidt efter kører en politibil forbi, og er fuldstændig ligeglade med, hvad de ser. De fortsætter bare forbi.
Torsdag var "fridag" og formiddagen blev brugt på et besøg på det lokale marked i nærheden af hotellet, men kl. 11.45 satte vi os...  ...i bussen på vej til rundvisning, frokost og vinsmagning på Castello di Verrazzano en times kørsel fra hotellet.  
Flot beliggende og med adgangsvej, der kræver sin buschauffør.  Det er da et vinslot i de rette omgivelser.
   
Slottet ligger i Val de Greve i det kendte vinområde "Chianti" syd for Firenze.  
  Giovanni da Verrazzano er født på dette slot ca. 1485.
Verrazzano familien overtog slottet i det 7. århundrede.
Giovanni flyttede til Frankrig i 1506. Han var opdagelsesrejsende og var bl.a. den første europæer, der sejlede ind i New York bugten. Man ved ikke præcis hvor, hvordan eller hvornår han døde, men det er ca. 1528. Dræbt af indianere eller hængt som sørøver, er nogle af formodningerne.
Inde i slottet ses dette vandbassin. Oprindelig etableret for at signalere velstand. Der var prestige i at have adgang til vand. Vi fik en god information om slottets oprindelse af en af slottets guider. 
 
   
   
Udsigt fra slottets overdækkede terrasse.   
   
Terrassen set udefra.  Og indvendigt. Imponerende udsigt. 
   
Så er vi gået i kælderen og ser disse kæmpetønder.   
   
Vin på kistebunden!   Dette skab, fik vi fortalt, indeholdt en flaske vin fra hvert år, der var født et barn på slottet. 
   
Gamle støvede vinflasker i stakkevis bag aflåste gitterlåger.  Guiden mente, det meste af det formentlig er udrikkeligt. 
   
Skinker til lufttørring fandtes også i kælderen.  Slottet råder over en række værelser, man kan leje. Derudover en kæmperestaurant, hvor man anvender egne og lokale råvarer.
Fredag gik turen til Pisa. Afgang med bussen kl. 9.00. Lige indenfor bymuren, får man...  ...dette kig til det, vi kom for at se. "Det skæve tårn i Pisa". 
Og skævt, det er det. Bygget 1173 og allerede skævt under byggeriet. Derfor er nogle af søjlerne på etage 3 og 5 lavet højere. På grund af blød undergrund og dårlig fundament fortsatte tårnet med at "vælte". 
Tårnet fungerer som klokketårn for Domkirken "Santa Maria Assunta". Indviet 1118. Tårnet var lukket for publikum fra 1990, hvor det blev rettet op og genåbnet i 2001, og tårnet er nu 55,86 m højt på den lave side og 56,70 på den høje side, hvilket giver en hældning på ca. 4 grader. 
Vores guide Louise fortæller om området.  Der er drikkevand i "hanen" bag hende. 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Vores guide Louise kendte et godt spisested, som hun kunne anbefale. Vi havde formentlig aldrig ville besøge stedet på eget initiativ. Lidt snusket beliggenhed, men...  ...absolut et besøg værd. Vi fik en god, velsmagende og billig frokost. 
   
Carina og Anders er klar til at begynde.  En gademusikant underholder i gågaden. 
   
Efter frokost er vi tilbage ved Tårnet. Bymuren. 
   
Dåbskapellet. Påbegyndt 1153 og indviet et par hundrede år senere.  
   
Domkirken med toppen af det skæve tårn (Kampanilen) bagved.  Domkirken
   
Og så lader vi ellers op til de traditionelle billeder af fantasifulde forsøg på at holde eller rette tårnet op.  
   
   
   
   
   
   
   
   
Det er muligt at komme op i tårnet, men køen er timelang.  Besøget i Pisa er slut, og vi er på vej hen til bussen.
Om aftenen var der "Toscansk aften" på hotellets landhus Collina Resort, som vi også besøgte tirsdag. Vi samledes på den hyggelige terrasse, hvor guiden Louise fortalte lidt om området.
Velkomstdrink. Så er vi klar til at spise.
Lidt toscanske specialiteter Og som det åbenbart er en tradition her, præsenteres maden inden den skæres ud.
 
   
Lørdag går turen til Firenze med afgang fra hotellet 07.30. Her har vi slået os ned udenfor denne kirke. Vi skulle mødes med den danske guide Anne Mette, der har boet i Firenze i mange år.
   
   
   
  Santa Maria Domkirke
 
   
 
   
 
   
Domkirken i Firenze.### Brunelleschi´s Dome ###
 
  Palazzo Vecchio er et palads fra det 13. århundrede.###
 
   
   
   
 
   
 
Ponte Vecchio opført i nuværende form i 1345 efter flere broer i tidens løb er bukket under for oversvømmelser af floden Arno. Et ret imponerende bygningsværk med over 40 butikker.
 
Udsigt fra broen.  
Broen over floden Arno "Ponto Vecchio".   Broen er fyldt med især guldsmedebutikker med et rigt udvalg.
 
Et udpluk fra en enkelt forretning.  
Bronzevildsvinet, der står ved Mercato Nuovo (Det nye Marked). Trynen skinner som guld efter de mange, der har gnedet trynen, da det skulle sikre, at man kom tilbage til Firenze. H.C. Andersens eventyr "Metalsvinet" er skrevet efter hans besøg i 1840. Lægger man en mønt i vildsvinets mund og får den til at falde direkte ned gennem risten, vil heldet følge en. Anders forsøger og det lykkedes for ham.
Også Carina har succes. Manden med grabberne ned i risten var en gemen tyveknægt, der fiskede mønterne op med en lang pincet. Pengene går ellers til forældreløse/svigtede børn. En statue af Leonardo da Vinci (1452-1519), der er født nær og opvokset i Firenze. Nok mest kendt for maleriet Mona Lisa, som er et portræt af en rigmands hustru Lisa del Giocondo.
En lokal kunstner har fået den sjove ide, at dekorere byens skilte...  ...med forskellige sjove tilføjelser. De ses overalt i byen.